De remedie tegen parasitaire stromen veroorzaakt door frequentiesturing

De voordelen

  • Elimineert parasitaire lagerstromen die vroegtijdige veroudering van de installatie veroorzaken.
  • Een correcte prijs in vergelijking met de vermeden onderhoud- en interventie kosten

Een traditionele motor verbonden met de aarde verwerkt makkelijk de laagfrequente stroom geïnduceerd door zijn voeding (lijnspanning).

Bij hedendaagse motoren wil men een betere energie-efficiëntie, daarom worden ze vaak gecombineerd met een frequentie-omvormer. Die veroorzaakt een tweede type van parasitaire stromen.

Een ring met geleidende microvezels

De capacitieve EDM stroom is tot op vandaag nog onbekend, maar kan al problemen veroorzaken bij motorvermogens vanaf 0,75kW ! Deze stroom wordt opgewekt in de as van de motor en ontlaadt via het lager vooraan in de motor of via de aangesloten machine, wat elektro-erosie veroorzaakt. Kleine vlambogen ontstaan en vernielen het loopoppervlak van het lager, waarbij ze minuscule kraters veroorzaken. De hitte die vrijkomt door deze herhaalde impacten heeft ook een negatieve invloed op de smering. Deze vroegtijdige slijtage is de oorzaak van ongeplande en dure stilstanden.

ONZE OPLOSSING

De ring voorzien van geleidende microvezels verbonden via hoogfrequente aardingsband.
De stroom wordt zo vanuit de motoras rechtstreeks afgeleid naar de aarde via een ‘natuurlijke’ weg.

De ring met geleidende koolstofmicrovezels

Schéma bague AEGIS

EEN STAP VERDER GAAN…

Er is een derde parasitaire stroom die zich situeert in het hoogfrequente gebied, geïnduceerd in een motor vanaf 75kW die niet uitgerust is met geïsoleerde lagers (bij retrofitprojecten van een lijn waarbij op een bestaande motor een frequentieregelaar geplaatst wordt). Deze veroorzaakt een gelijkaardige slijtage door elektro-erosie.

Het parasitaire effect wordt onderdrukt door de plaatsing van een geïsoleerd lager (handig geplaatst op de achterkant). Laatstgenoemde werkt als een kring onderbreking om de parasitaire geïnduceerde stroom niet door de motor te laten vleien en zo lager beschadiging te vermijden. Zo verhindert dit beschadiging aan de motor.

De ring met geleidende koolstofmicrovezels is dé preventieve onderhoudsoplossing voor uw apparaten.

Onze andere motordiensten

  • Motorcontracten “rust”,
  • Lekstroommetingen
  • Studie van technische oplossingen
  • Inbedrijfstelling en aanpassingen

Geld verdienen dankzij uw motor?

Neem dan contact met ons op